Peste 86.000 de români au donat celule stem hematopoietice. Zeci de pacienți sunt în așteptarea unui donator care i-ar putea salva viața

Peste 86.000 de români au donat celule stem hematopoietice. Zeci de pacienți sunt în așteptarea unui donator care i-ar putea salva viața
Sursa: Registrul Donatorilor de Celule Stem din România
Publicat: 17/09/2022, 12:28

Cu ocazia Zilei mondiale a donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice, Ministerul Sănătății încurajează românii eligibili să facă un efort pentru a salva vieți.

Orice persoană cu vârsta între 18 și 45 de ani, cu o stare de sănătate generală bună și care vrea să ajute la salvarea unei vieți se poate înscrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice pentru a deveni donator voluntar de celule stem hematopoietice.

Mii de copii și adulţi sunt diagnosticaţi în fiecare an cu leucemie sau alte boli grave ale ţesutului sanguin sau ale sistemului imunitar, care netratate sunt mortale. Pentru mulţi dintre ei transplantul de celule stem hematopoietice de la o persoană neînrudită este singura lor șansă, arată datele autorităților sanitare din România, care au transmis sâmbătă, cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice un apel adresat românilor care pot dona aceste componentele de bază ale vieţii.

Modificări legislative pentru încurajarea donării

Această zi este celebrată anual la nivel internațional în a treia sâmbătă din septembrie, iar cu această ocazie, Ministerul Sănătății le mulțumește donatorilor de celule stem hematopoietice înscriși în Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem.

În prezent, 86.350 de cetățeni sunt înregistrați în Registrul Donatorilor de Celule Stem din România, fiind pregătiți să acorde o șansă la viață semenilor lor. În acest an s-au înscris în registru 3.649 donatori.

În acest context Ministerul a menționat și modificarea legislativă recentă, potrivit căreia donatorii de celule stem hematopoietice care nu realizează venituri sau realizează venituri sub salariul minim brut vor beneficia de calitatea de asigurat pentru o perioadă de 10 ani.

De la înființarea Registrului în anul 2013, 366 de pacienți au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți. În prezent, 35 de pacienți români sunt în așteptarea unui donator.

În România, şansele de a găsi un donator compatibil pentru pacienţii diagnosticaţi cu boli hematologice maligne, cu evoluție severă, care nu pot face autotransplant şi care nu au nici donator înrudit, erau absente înaintea creării Registrului. Acum șansele au crescut, însă trebuie să creștem nivelul de implicare al cetățenilor, pentru a da o șansă vieții, a transmis Ministerul Sănătății.

Registrul Național este conectat la întreaga lume. Cu cât sunt mai mulți donatori înregistrați, din toate zonele geografice și din toate etniile, cu atât cresc șansele unui bolnav de a-și găsi un donator compatibil. Conform datelor oficiale de pe pagina Registrului, sunt peste 34 de milioane de donatori voluntari la nivel mondial.

Ce sunt celulele stem hematopoietice?

Celulele stem sunt considerate componentele de bază ale vieţii, ele stau la baza formării oricărui tip de celulă din organism, potrivit materialelor informative oficiale.

Celulele stem hematopoietice sunt celule capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă (funcţională) a sângelui și a sistemului imunitar. Aceste celule se găsesc în măduva osoasă.

Celulele stem hematopoietice se recoltează de la adulţi din sânge periferic sau din măduvă osoasă a oaselor mari și late. Se pot recolta și la naștere din sângele cordonului ombilical.

Celulele stem hematopoietice sunt folosite în tratarea și vindecarea unor afecţiuni precum leucemia sau alte cancere ale sângelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare

Mai multe detalii despre Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice și cum poți deveni donator voluntar, pot fi găsite pe site-urile registrului, aici și aici.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
A murit Christoph Daum, fostul antrenor al Naționalei de fotbal. O boală gravă l-a răpus...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Noul război ce stă să izbucnească. Au atacat azi dimineață. S-a declarat stare de urgență
Nu folosi acest obiect din camera de hotel. Riști să pleci acasă cu boli serioase
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ed Sheeran a făcut senzație la București! Ce surpriză de proporții le-a pregătit fanilor: ”Nu-mi...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Cel mai recent truc promovat în online pentru prevenirea ridurilor: masajul